Българската литература започва да си проправя път навън. Това заяви в

...
Българската литература започва да си проправя път навън. Това заяви в
Коментари Харесай

Проф. Амелия Личев: Българската литература започва да си проправя път навън

Българската литература стартира да си проправя път на открито. Това съобщи в утринния блок " Добро утро, България “ на Радио " Фокус “ проф. Амелия Личева, поетеса, книжовен критик и програмен уредник на Софийския интернационален книжовен фестивал по мотив тазгодишния конгрес, който ще се организира сред 6 и 11 декември в НДК.

" Събрали сме създатели от огромна големина, които си заслужават да бъдат чути и видени. Тази година фестивалът събира създатели, които обрисуват тъй наречените пространство на международната литература ".

Проф. Личева показа, че акцент са двама от огромните откриватели на въпроса за международните литератури и протичащото се с литературата в глобализирания свят - Дейвид Дамрош и Жизел Сапиро. " Имаме създатели, които ще включим и онлайн. Става дума за писатели от доста огромна големина, каквато е Маргарет Атууд, Пол Теру, Доналд Райън, Саманта Швеблин и други фигури, които ще бъдат онлайн – Мануел Вилас, Рута Сепетис, която е извънредно известна в България и считам, че ще събере огромна аудитория. “

На въпрос за какво е потребно да посещаваме такива културни събития и какво може да научим, проф. Личева показа, че ще имаме опция да разберем какво се случва в литературата и в хуманитаристиката по света. " Това е среща с огромни имена и огромни книги, което може да възпламени нови читатели и да подтиква четенето.

Организаторът на събитието добави, че на литературния конгрес ще вземат участие и някои от най-хубавите български писатели, които през годината са издали книга. Така българският четец ще добие визия какво се случва и в родната ни литература.

" В доста връзки българската литература стартира да става конвертируема и тук няма по какъв начин да не загатна името на Георги Господинов, който към този момент се оформи като международен публицист със сериозна критическа рецепция ".

Според проф. Амелия Личева имаме доста български писатели, които са добре преведени на открито и получават награди, а родната литература последователно стартира да си проправя път на открито.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР